AA historie


Anonyme Alkoholikere daterer sin oprindelse til mødet mellem børsspekulanten Bill Wilson, kaldet Bill W., og kirurgen Robert Smith, kaldet Dr. Bob, i Akron, Ohio. Mødet er naturligvis beskrevet indgående i AA's litteratur, først og fremmest i bogen, der har lagt navn til fællesskabet, "Anonyme Alkoholikere", også kaldet Store Bog. Bill havde været ædru i 5 måneder og var på forretningsrejse, da han pludselig blev overmandet af pessimisme og en trang til at drikke sine sorger bort. Men Bill havde lært noget, og det var den lærdom, han tog i brug i stedet for at drikke: han gav sig til at lede efter en alkoholiker, han kunne hjælpe. Det havde han nemlig fundet ud af, havde kunnet hjælpe ham selv med at holde sig ædru, og det var derfor, han nu var ædru på 6. måned. Så i stedet for at begive sig ind til baren i sit hotel, gav han sig til at ringe. Ad skæbnens omveje kom han i kontakt med prædikanten Rev. Tunks, som satte ham i forbindelse med Anne Smith, der var gift med Dr. Bob. Dr. Bob var en håbløs alkoholiker, men lod sig modvilligt overtale af sin kone til at prøve at tale med Bill. Han havde afsat et kvarter, men der kom til at gå mange timer, før de skiltes. Begge indså at de havde et fælles grundlag, som de ville prøve på andre. Bill forblev ædru efter mødet mens dr. Bob tog endnu et tilbagefald d. 10. juni 1935, men efter den dag forblev han ædru, og det regnes som AA's "fødselsdag"

AA i Danmark

AA i Danmark har sin oprindelse i foreningen Ring i Ring. Historien er beskrevet i bogen "AA's historie i Danmark", hvoraf det også kan læses, at AA Danmark har valgt at betragte d. 14. januar 1955 som sit stiftelsesår.

Både "Anonyme Alkoholikere" og "AA's historie i Danmark" kan købes hos AA, se nærmere på Anonyme Alkoholikere.dk.

Der findes også en masse andet litteratur, både officiel og uofficiel. Mange taknemmelige AA'ere har kastet sig ud i at skrive både om deres egne erfaringer og om AA-relaterede emner. I sagens natur er der mest på engelsk/amerikansk, og på opfordring, har jeg oversat en artikel, som handler om de historiske forbindelser mellem Oxford Gruppen og Anonyme Alkoholikere, Forbindelsen til Oxfordgruppen. Som det vil fremgå, er det en autoriseret sammenfatning af de historiske hændelser, der førte til mødet mellem Bill W. og dr. Bob, men også den interessant beskrivelse af oprindelsen til AA's handlingsprogram. Jeg har prøvet at være så tro mod den originale tekst som muligt, men hvis nogen skulle have lyst til at læse kildeskriftet, kan det ses her: http://www.recovery.org/aa/misc/oxford.html

God fornøjelse

***************************

Denne hjemmeside er oprettet på privat initiativ.
Anonyme Alkoholikere kan ikke drages til ansvar for indholdet.
Hvis du har spørgsmål eller kommentarer,
kan du sende mig en mail ved at trykke på "Send e-mail"

Send e-mail

 

Sidst opdateret d. 15/4-2007